-->

ΜΑΡΜΑΡΑ Θάσου - Thassos

Το Μάρμαρο Θάσου πήρε το όνομα του από το νησί της Θάσου όπου είναι και το μέρος όπου εξ ορύσσεται από τα αρχαία χρόνια.

Το Λευκό Μάρμαρο Θάσου κατατάσσεται στα δολομιτικά μάρμαρα και είναι γνωστό για την λευκότητα του και για τον ρόλο του στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων στα οποία τοποθετείται.

Σήμερα, το Λευκό Μάρμαρο Θάσου εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στην Ευρώπη και στην Ασία. Οι κύριες εφαρμογές του περιλαμβάνουν την γλυπτική, την επένδυση μπάνιων, & διακόσμηση και κατασκευή μνημείων και κτηρίων.

Το Λευκό Μάρμαρο Θάσου διατίθεται στις εξής κατηγορίες:

  • Thassos Extra
  • Thassos A1
  • Thassos A2
  • Thassos A3
  • Thassos Commercial

Ιστορικά, το μάρμαρο αυτό ανακαλύφθηκε στη Θάσο από τους Φοίνικες, οι οποίοι από το 24 π.Χ. είχαν μετατρέψει το νησί σε μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο.

Τα πολυάριθμα αρχαία λατομεία που συναντώνται σήμερα στο νησί αποδεικνύουν ότι εκεί γινόταν συστηματική και εντατική εκμετάλλευση του μαρμάρου. Από στοιχεία που υπάρχουν από έρευνες της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής τα αρχαία λατομεία λειτούργησαν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, κυρίως όμως κατά τους κλασικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά και κατά τους Βυζαντινούς.

Το θάσιο μάρμαρο είχε χρώμα λευκό κιτρινωπό, με συμπαγή ιστό και λαμπυρίζοντες, μέτριου μεγέθους κρυστάλλους, θεωρούταν υλικό μέτριας ποιότητας, σε σύγκριση με τα άλλα ελληνικά μάρμαρα, χρησιμοποιήθηκε όμως ευρύτατα, τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Ρωμαίους. Από αυτό το μάρμαρο έχει κατασκευαστεί η Αψίς του Γαλέριου, στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θάσο λευκό χοντρόκοκκο μάρμαρο έβγαινε από την αρχαιότητα στη χερσόνησο της Αλυκής ΝΑ του νησιού, όπου αντικρίζει κανείς μέχρι σήμερα μεγάλους όγκους μαρμάρου, κομμένους πολυεδρικά. Επίσης στη Θάσο λευκό μάρμαρο εξ ορυσσόταν στο ακρωτήριο Φανάρι, στη ΒΑ πλευρά του νησιού, όπου πάλι φαίνονται οι αρχαίες λατομήσεις, καθώς και στο ακρωτήριο Βαθύ πιο πάνω, στην ακτή του οποίου είδε ο αρχαιολόγος W. Deonna το 1990 καλυμμένα από λαξευμένα μάρμαρα, σπονδύλους κιόνων, μέλη σαρκοφάγων από πέτρες κατεργασμένες τοξοειδώς. Ίχνη λάξευσης στις πέτρες βλέπει κανείς και σήμερα στα μέρη αυτά.

Είναι γνωστό και το λατομείο του Ακήρατου, ενός Θάσιου που στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. έκτισε έναν πύργο στο ακρωτήριο του Πύργου της Θάσου. Ο πύργος ήταν και το μνήμα του, όπως μαθαίνουμε από την επιγραφή στα ερείπια του: "Είμαι το μνήμα του Ακήρατου, του γιου του Φρασιηρίδη και κείτομαι στην άκρη του καραβοστασιού, Σώζοντας τα πλοία που ταξιδεύουν και τους ναύτες. Αλλά χαίρετε" (Inscr. Graec. XII, 8, 683). Ένα άλλο Λατομείο που έγινε για τη δημιουργία δύο Κρυοφόρων Κούρων — ο ένας από τους οποίους βρίσκεται στο μουσείο Θάσου-ήταν μάλλον στην Ακρόπολη του νησιού, στο Ιερό του Πύθιου Απόλλωνα.

Το θασίτικο μάρμαρο εξαγόταν στη Σαμοθράκη, στα γειτονικά νησιά, στις ακτές της Μ. Ασίας, στη νότια Ελλάδα. Στο κέντρο του Ιερού των Μεγάλων θεών στη Σαμοθράκη το Τέμενος, ένας ορθογώνιος περίβολος που κτίστηκε γύρω στο 340 π.Χ., ανάθημα ίσως του Φιλίππου, είχε πρόπυλο από θασίτικο μάρμαρο. Η ανωδομή της θόλου, ενός κτιρίου που η βασίλισσα Αρσινόη, θρυλική για τις μηχανορραφίες της, ακόμα και εναντίον του ίδιου του συζύγου της, βασιλιά της Θράκης Λυσιμάχου, αφιέρωσε στο Ιερό το 288-281 π.Χ., ήταν επίσης από θασίτικο μάρμαρο.

Στη Ρώμη αργότερα το θασπικο μάρμαρο εισαγόταν σε μεγάλες ποσότητες κατά τους Αυτοκρατορικούς χρόνους, από τον 1ο αιώνα π.Χ. ως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ο Πλίνιος (Hist. Nat., XXXVI, 6, 64) γράφει ότι στη Ρώμη άρεσαν πολύ τα μάρμαρα Θάσου.

Για το θασίτικο μάρμαρο υπάρχουν πολλές αναφορές σε αρχαία κείμενα:Ο Βιτρούβιος που γράφει το 25-23 π.Χ. αναφέρει (De Archit. Χ, II, 15) ότι ο βοσκός Πιξόδαρος μαζί με κατοίκους της Εφέσου αποφάσισε να ιδρύσει στην πόλη ιερό της Αρτέμιδος. Τα μάρμαρα του κτιρίου θα τα έφερναν από την Πάρο, την Προκόννησο, την Ηράκλεια και τη Θάσο. Ο Πλούταρχος τον Ιο αιώνα μ.Χ. στους Παράλληλους Βίους του (Κάτων, 11) γράφει ότι ο Κάτων έφτιαξε για τον αδερφό του μνημείο από θασίτικο μάρμαρο στον Αίνο της Θράκης.

Ο Σενέκας, που επισκέφθηκε την έπαυλη του Σκιπίωυα του Αφρικανού στη Ρώμη, εκτιμώντας το ήθος του άντρα και τη λιτή κατοικία του, σαρκάζει (Epist.. 86, 6) τους σύγχρονους, τους νεόπλουτους τον 1ου αιώνα μ.Χ. για τη σπάταλη, χωρίς πνευματικότητα ζωή τους, που την ε ξόδευαν στο πώς να διακοσμήσουν με μάρμαρα τα σπίτια τους. “Μα ποιος στην εποχή μας θα μπορούσε ν’ αντέξει ένα τέτοιο παλιομοδίτικο μπάνιο σαν του Σκιπίωνα; Εμείς θεωρούμε τους εαυτούς μας φτωχούς και μίζερους, αν η πισίνα μας δεν έχει επενδυθεί με θασίτικο μάρμαρο”. Ο Σουπιώνιος συγγραφέας του 1ου αιώνα π.Χ., σημειώνει ότι ο οικογενειακός τάφος των Δομπίων, όπου τάφηκε και ο Νέρων, είχε κατασκευασθεί από θασίτικο μάρμαρο. Ο Παυσανίας επίσης που περιηγείτο την Ελλάδα επισημαίνει ότι πριν φθάσει κανείς στο ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα συναντούσε δύο ανδριάντες του Αδριανού από μάρμαρο Θάσου.

Τιμές και Χαρακτηριστικά: Mάρμαρα Θάσου

Κατηγορία: Μάρμαρα Λευκά

Τιμή: €49,60 / Ανά Τεμάχιο

Διαθεσιμότητα: Άμεσα Διαθέσιμο - Περιλαμβάνει ΦΠΑ

Μήκος: 40cm – Πλάτος: 40cm

Πάχος: 2cm – Κιλά: 8,80 περίπου

Ποσότητα: 1 τεμ = 0,16 τεραγ. πόντοι

Προέλευση: Ελλάδα – Κατάσταση: Αγυάλιστο

Με έδρα την Αθήνα κανουμε παραδοσεις σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

3 λόγοι για να επιλέξετε τα ΜΑΡΜΑΡΑ ΘΑΣΟΥ

  • Είναι το πιο λευκό μάρμαρο που κυκλοφορεί στην αγορά... και όταν λέμε λευκό εννοούμε καθαρό λευκό χωρίς νερά.
  • Για παραγγελίες άνω των 25 τετραγωνικών μέτρων δεν επιβαρύνεστε με μεταφορικά για όλη την Ελλάδα. Παραδίδουμε στο πρακτορείο που θα μας υποδείξετε. Ευκολά και γρήγορα.
  • Είναι μάρμαρο που επιδέχεται την μεγαλύτερό δυνατό γυάλισμα που μπορεί να πάρει ένα μάρμαρο. Στην κυριολεξία λάμπει.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;; Καλέστε μας στο 210-68.27.496 και κάποιος αντιπρόσωπος μας θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει.

Αξιολόγηση: 4,30/5,00

Ψήφοι: 35

Μάρμαρα Νικολάκη - Όριο μας η φαντασία σας